.Jag brukar få frågan om vad som är viktigast de första veckorna när man hämtat hem sin valp. Här brukar de flesta SKK-anslutna uppfödarna vara duktiga på att skicka med råd och tips inför första tiden efter hemkomst. Här delar jag med mig av det jag tycker är viktigast och som jag rekommenderar att lägga mest fokus på.

Ta er tid att lära känna er valp!

🌟Detta görs genom närhet, lek, kel och spännande promenader. Iaktta valpens språk och signaler, träna på att läsa av kroppsspråket så ni kan tyda valpens känslor i olika situationer. Alla hundar är olika individer med sina egna personligheter.

Kontakten!

🌟Ladda alltid valpens namn positivt och belöna när den kommer när du säger dess namn, belöning är även att klappa hunden och leka… inte bara godis.

🌟 Ha roligt tillsammans!

🌟 Ögonkontakten tycker jag man ska träna på från start, i en hunds ögon kan man avläsa saker som glädje, förväntan, oro, stressnivå mm. Tränas lätt in genom att du direkt belönar och berömmer valpen när den ser i dina ögon, senare utökas träningen med att hålla ögonkontakten längre tid och hunden kommer sen söka ögonkontakt med dig när den vill något.

Hitta balans mellan aktivitet och vila.

🌟Kom ihåg att vila inte bara är att ligga och sova utan det är även att lugnt sitta med när du till exempel lagar mat, ser på tv etc. Alla lugna situationer och händelser ger också valpen vila. Har valpen svårt att koppla av så vila med valpen, då slappnar den lättare av .

Påbörja miljö- och socialträning direkt!

🌟 Här är det viktigt att ta det efter valpens förmåga och när den är pigg och motiverad. Tvinga aldrig valpen utan utmana försiktigt. Låt valpen upptäcka världen och träffa snälla människor.

Tips! Istället för hundgodis så kan ni belöna valpen med en eller ett par bitar av valpens egna foder.

🐾💕 Njut av den underbara valptiden 💕🐾

Av Monika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *